Elektroteknologsektionen

Medicinteknik & Elektroteknik
på Chalmers Tekniska Högskola

  elektroteknik-image-gallery elektroteknik-image-gallery
  Kalleplunta
  PRIS: 70kr
  Kalleplunta
  PRIS: 70kr
  Kalleplunta
  PRIS: 70kr
  Kalleplunta
  PRIS: 70kr
  Kalleplunta
  PRIS: 70kr
  Undervisning i elektroteknik på Chalmers har bedrivits sedan 1880-talet. Det var då som professor August Wijkander gav kursen ”tillämpad elektricitetslära”. Speciell undervisning i elektroteknik påbörjades hösten 1896 då ett elektrotekniskt laboratorium inrättades på dåvarande Chalmers tekniska läroanstalt. Den första läraren var Fredrik Lamm som sedermera blev professor i elektroteknik. År 1902 inrättades en fackskola för elektroteknik som under den första tiden utexaminerade ett tiotal elektrocivilingenjörer årligen. Sedan dess har utbildningen växt och är med sina drygt 1100 teknologer en av Chalmers största sektioner. Teknologsektionen grundades 1932 och då sysslade den mest med att hålla i ordning ett bibliotek med el-böcker. Den första gasquen hölls 13 februari 1937 och i början ordnades en gasque per år. En ”sång- och musikledare” introducerades år 1943 till styrelsen, som då bestod av ordförande, sekreterare, skattmästare och bibliotekarie. Posten bibliotekarie blev sedermera sexmästare år 1946. Detta var samma år som E-sektionens första kvinnliga teknolog skrevs in, och vi jobbar fortfarande på att öka denna kvot.

  I december 1951 bildades EKAFK, Elektros Kalle Anka Films Kommitté, för organiserande av invigning av julgran med öhl och Kallefilm. EKAFK bytte 1954 namn till den icke okända sektionsföreningen EKAK, och året efter tog de över Chalmers officiella öhlhäfv. En stor milstolpe i högskolesveriges historia passerades på Elektroteknologsektionen 1954. Det var det år då E-teknologerna såg ljuset och erkände Quarl, som vid det laget hade fyllt 20 år, som sitt helgon. Quarl, eller Kalle Anka som han kallas i folkmun, blev i och med detta högskolesveriges första skyddshelgon. Quarl har alltsedan dess vakat över E-Emil och E-Emilia och Elektroteknologsektionen. Sektionen blev i princip fulländad 1953 då den första nollkommittén bildades. I nollkommittén ingick bl.a. skändningschef, nollbrickskontrollör och roddchef. I och med att E-sektionen 1954 vann sälbyssan, vandringspriset i kårens skyttetävling, tillsattes ”kungliga E-sektionens rustmästare”, och därmed var rustmästeriet grundat. Genom tiderna har E-sektionen haft några mer eller mindre udda sektionsfunktionärer såsom finlandsresenär, spritchef (1935, skötte insamling av motböcker), symaskinsförsäljare och elektrolog emeritus.Sedan 1999 har en eller flera teknologer i styrelsen varit arvoderade för att på heltid kunna engagera sig i sektionsarbetet. Eftersom det är bevisat att elektronen är till färgen gul är givetvis också Elektros sektionsfärg gul.
  logo_styret
  E-styret

  Vi är Elektrosektionens Styrelse och arbetar med allt som berör sektionen mellan himmel och jord. Det är vi som agerar länk mellan sektionsmedlemmar, föreningar, kåren och programledningen och är med och tar beslut om allt där emellan.

  Som E-styret är det vi som har det högsta ansvaret för den verksamhet som drivs på sektionen. Tillsammans med er sektionsmedlemmar driver vi samt påverkar Chalmers och Elektroteknologsektionen framåt.

  Har du några funderingar över t.ex. kurser, lokaler, föreningar eller helt enkelt bara vill prata så kan du hugga tag i någon av oss. Vi sitter ofta inne vid Styret/ARME-rummet, kom gärna förbi på en kaffe och pratstund.

  Mail: styret@elektroteknolog.se

  Facebook
  Instagram
  logo_sne
  SNE

  Studienämnden Elektro, även känt som SNE, består av ordförande, vice ordförande samt 2-4 ledamöter. Vi har ett av de viktigaste uppdragen på sektionen, nämligen att anordna pluggfika! Utöver att utfodra hungriga Elektroteknologer med våfflor och tårta ser vi till att utbildningen håller en hög kvalitet på både Elektro- och Medicinteknikprogrammet. Det här gör vi bland annat genom att gå på kursnämndsmöten, bevaka masterprogram samt att aktivt jobba med alla studierelaterade frågor.

  Om du har några frågor angående kursen du läser, hur det går till att skriva omtenta, när nästa pluggfika ska hållas, varför det är viktigt att svara på kursenkäterna, tentastatistik eller andra frågor rörande din utbildning är det bara att höra av dig till oss. Vi utlovar snabba svar efter bästa förmåga!

  Simma lugnt!

  Mail: sne@elektroteknolog.se

  Facebook

  Sektionskommittéer

  ARME logo
  ARME

  Armes uppdrag är att främja kontakten mellan studenter och företag. Genom att arrangera lunchföreläsningar, kvällspubar och sponsring med företag ger vi dem möjlighet att marknadsföra sig för studenter. Studenterna får möjligheten att skapa kontakter, söka jobb och föreberedas inför arbetslivet.

  Mail: arme@elektroteknolog.se
  Hemsida: https://www.elektroteknolog.se/arme/

  Facebook
  Instagram
  LinkedIn
  EØK logo
  EØK

  Vi är Elektros alldeles egen mottagningskommité för alla nyantagna studenter. E0K består av sex tappra teknologer iklädda eleganta solrosgula ovvar med bälte av den vackraste bruna färgen. Våran huvudsakliga uppgift är att arrangera den årliga Mottagning för Nollan och se till att alla som börjar på Chalmers och Elektro ska känna sig välkomna i våran gemenskap, hitta en kompis och klara av sin första tenta. För allt och ingenting angående Mottagningen är det oss ni ska vända er till!

  Solrosgula kramar!

  Mail: e0k@elektroteknolog.se
  Hemsida: https://www.e0k.se/

  Facebook
  Instagram
  E6 logo
  E6

  Elektroteknologsektionens sexmästeri som i folkmun kallas E6 består av sex tappra teknologer vars kall här i livet är att förgylla tillvaron för alla elektroteknologer. E6 huvudsakliga uppgifter är att planera och arrangera sittningar som Gasquer, och andra fester. Detta så att den gemene teknologen ska få tillfälle att träffa nya och gamla vänner vid trevliga tillställningar.

  Backgula kramar!

  Mail: e6@elektroteknolog.se

  Facebook
  Instagram
  EKAK logo
  EKAK

  Elektroteknologsektionens Kalle Anka Kommitté, har som huvuduppgift att främja intresset för den store Quarl Anka, bland annat genom att visa Kallefilm. EKAK visar film på de stora kalasen, men även vid andra tillfällen. Kallefilmsamlingen uppgår till närmare 170 titlar vilket idag är flest i Sverige.

  EKAK arrangerar även alla officiella häfv på och inom Chalmers. Det är minst fyra häfv per år som arrangeras och de är öppna för alla teknologer.

  Mail: ekak@elektroteknolog.se
  Hemsida: http://ekak.org/

  Facebook
  Elektra logo
  Elektra

  Elektra är Elektroteknologsektionens eminenta mediaförening som bland annat fotograferar alla sektionens kalas och andra tillställningar. Elektra arrangerar även en Releasepub fram mot slutet av varje läsperiod där de släpper den anrika tidningen med samma namn. Bilder från tidigare evenemang finner man på länken högst upp på sidan.

  Mail: elektra@elektroteknolog.se
  Hemsida: https://elektra.elektroteknolog.se/

  Facebook
  Fanbäreriet

  Elektroteknologsektionens fanbäreri som vanligen utgörs av två till fyra E-teknologer, har till uppgift att på diverse högtidliga tillställningar såsom mösspåtagningar, Cortègetåget och sektionsmöten, bära Elektroteknologsektionens fana högt eller gärna ännu högre. Detta gör de givetvis iklädda högtidsdräkt (frack, balklänning eller folkdräkt) och vit chalmersmössa. Chalmersmössan bör inte förväxlas med den barbariske KTH:arens eller LTH:arens snarlika mössor.

  Har du varit fanbärare på Elektroteknologsektionen kan du både köpa E-fanbärarmedaljen och 75-årsjubileumskraschanen. Hör av dig till oss på mejl så hjälper vi dig.

  Mail: fanbareriet@elektroteknolog.se

  Instagram
  Kajsabaren logo
  Kajsabarens Styrelse

  Kajsabarens styrelse (KS) består utav 6-12 personer som ansvarar för att hålla i pubar och annat roligt i Kajsabaren. I vanliga fall brukar det hållas onsdagspub varje vecka efter föreläsningarna då man kan äta en burgare, dricka något gott samt socialisera sig med andra elektroteknologer. Dessutom brukar vi sälja sektionsmerch som t.ex. en kalleplunta eller ett whiskyglas.

  Har du några frågor eller funderingar så är det bara att höra av sig till oss på mail!

  Mail: ks@elektroteknolog.se

  Facebook
  TGE logo
  TGE

  Trivselgruppen Elektro (TGE) består vanligtvis av 6 personer som ansvar för att främja jämställdheten på sektionen. TGE anordnar ett antal olika arrangemang under året och kämpar för att öka trivseln på sektionen. Exempel på saker som TGE gör är att anordna föreläsningar och hålla AW:s.

  Om du skulle ha någon fråga, fundering eller om det finns något du vill uppmärksamma så är det bara att höra av dig till oss.

  Mail: tge@elektroteknolog.se

  Facebook
  Instagram
  logo_webmasteriet
  wEbmästeriet

  wEbmästeriet är Elektroteknologsektionens IT-tekniker. Vi har två uppgifter: Utveckla och underhålla den här hemsidan, samt administrera sektionens mailsystem. Här på websidan finns allt ifrån information om kommande evenemang, bilder från tidigare evenemang, pluggpärmen, samt annan nyttig information som schema och kursinfo. Mailsystemet används av samtliga föreningar på sektionen, och är därför ständigt ompysslat av oss i wEbmästeriet. Hör gärna av dig till oss ifall du har synpunkter eller förslag på förbättringar av hemsidan!

  Mail: webmasteriet@elektroteknolog.se

  Facebook
  E-sport logo
  E-sport

  E-sport är elektros viktigaste förening och består av 5 personer. Vi håller vanligtvis ett pass i kårhallen samt ett till två löppass per vecka. Vi tar även ut Elektrosektionens lag till diverse Chalmersmästerskap.

  Mail: esport@elektroteknolog.se

  Facebook
  Instagram
  TikTok

  Relaterade föreningar och grupper

  Teknologtryck logo
  TeknologTryck

  TeknologTryck är ett tryckeri som ligger på Chalmersområdet och drivs av studenter vid Elektroteknologsektionen. Verksamheten har sitt ursprung från den 13:e mars 1968 då Frank R Frank beslutade att starta ett tryckeri för gemene teknolog. Tryckeriets bemanning består av reprografer, konsulter, IT-personal och låt oss inte glömma drängarna.

  Mail: info@teknologtryck.se
  Hemsida: https://www.teknologtryck.se/

  Facebook
  Instagram
  ETA logo
  ETA

  E-sektionens Teletekniska Avdelning, ETA, är en studentdriven elektronikverkstad vid Chalmers tekniska högskola. ETA:s syfte är att studenter möjligheten att tillämpa sina elektronikkunskaper i praktiken. ETA erbjuder sina medlemmar tillgång till elektriska instrument, en mekanisk verkstad och en antennpark. Amatörradiostationen hos ETA har anropningssignalen SK6AB.

  ETA grundades 1935 som en amatörradioklubb av Chalmersstudenter i sammarbete med högskolan. Genom åren har ETA:s focus skiftat mot generell elektronik i takt med framstegen i elektronikindustrin. Idag tillhandahar ETA all utrustning som behövs för ett stort spektrum av elektronikprojekt.

  Mail: eta@eta.chalmers.se
  Hemsida: https://eta.chalmers.se/

  Facebook
  REGEL logo
  REGEL

  Vi i rekryteringsgruppen elektro & medicinteknik, REGEL, jobbar med rekryteringen av elever till programmen Elektroteknik 180 hp, Elektroteknik 300 hp samt Medicinteknik 300 hp. Vårt mål är att locka dem att söka programmen, vilket vi gör genom att hålla i mässor, besökskvällar och presentationer för gymnasie- och basårselever.

  Facebook
  Instagram